Добродојдовте на официјалната страница на Општина Демир Хисар!
ПАТНА ИНФРАСТРУКТУРА PDF Печати
Smilevo-nov_pat-probivanje-1

01.06.2017

СЕ ПРОБИВА ТРЕТИОТ КИЛОМЕТАР ПРЕД „СВЕТИ ПЕТАР“

Тешка градежна механизација интензивно изведува земјени работи на пробивање на новиот пат до манастирот Свети Петар кај Смилево – инвестиција на Општина Демир Хисар и Европската унија.

Според зборовите на одговорните лица и машинистите, во моментот на посетата на градоначалникот Љупчо Блажевски и заедничкиот увид на работите со надзорот на Општина Демир Хисар, пробиени се 2740 метри што отприлика е половина од целата должина на патот.

Но, како што беше информиран градоначалникот Блажевски, со оглед дека на теренот се појави поровливо и некарпесто земјиште, се очекува работите да напредуваат побрзо.

На потегот од пробиениот терен се простира земјена траса со здрава карпеста подлога на планумот на некои места широка повеќе од 10 до 15 метри и со уште поголеми проширувања за разминување на секакви моторни возила.

Smilevo-nov_pat-probivanje-2

- Со оглед на обемноста и сериозноста на овој голем градежен зафат, очекувам до Петровден кога е славата на Манастирот (12.07), целата траса да биде пробиена, а земјениот коловоз да биде нивелиран и тампониран што ќе значи проодност на патот во двата правци. Се надевам дека на Илинден ќе имаме голема и повеќекратна причина за голема прослава – вели градоначалникот на Општина Демир Хисар Љупчо Блажевски.

Патот ќе биде долг 5699 метри, широк 3,5 метри, со банкини од тампониран слој во широчина од по 75 сантиметри и 18 пропусти за прифаќање на атмосферските води.

260 илјади евра се обезбедени од Европската унија преку ИПА претпристапните фондови и истите се администрирани според правилата на Светска банка, а остатокот до 468.828 евра, колку што изнесува проценетата вредност, како долгорочно кредитно задолжување, ги обезбеди општината.

Smilevo-nov_pat-probivanje-4
Smilevo-nov_pat-probivanje-3
 
МЛАДИ И СПОРТ - ГРАТСКИ СТАДИОН PDF Печати
Uvid-stadion-1

15.05.2017

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ БЛАЖЕВСКИ ИЗВРШИ УВИД НА ГРАДЕЖНИТЕ РАБОТИ НА СТАДИОНОТ

Започнатите градежни работи на реконструкцијата на градскиот стадион се одвиваат според планираната динамика. 

При денешниот увид, градоначалникот Љупчо Блажевски беше информиран дека во моментов оперативата е ангажирана околу извршувањето на занаетчиските работи во соблекувалните. Се работи на поставување на санитарните подни и ѕидни плочки во купатилата и тоалетите, а наредниве денови целосно ќе биде завршена фасадата.

Паралелно со овие активности, изведувачот е ангажиран околу постaвувањето на металната ограда и бетонските фундаменти за рефлекторското осветлување, а друга градежна компанија ќе започне со уредување на каналот за отпадни води и пристапен мост од западната страна на стадионот.

Uvid-stadion-2

Uvid-stadion-4
Uvid-stadion-3
 
ЧЕСТВУВАЊЕ - 114. ГОДИНИ ОД СМИЛЕВСКИОТ КОНГРЕС PDF Печати
Poklonenie-sm._kongres-1

07.05.2017

ПОКЛОНЕНИЕ ВО СМИЛЕВО

По повод 114. годишнината од одржувањето на Смилевскиот конгрес (02 – 07 мај 1903), денеска во легендарното и историско Смилево, Општина Демир Хисар го одржа традиционалното чествување.

Најпрвин , градоначалникот Љупчо Блажевски положи цвеќе и се поклони пред спомен костурницата на Даме Груев, претседател на Конгресот, потоа пред споменикот на смилевските Илинденци и пред споменикот во спомен – паркот „Даме Груев“.

Во името на Советот на Општина Демир Хисар, цвеќе положи секретарот на општината, Љупчо Ангелевски.

На денешното чествување коешто се совпадна и со одбележувањето на денот на Македонската полиција, присуствуваше и делегација на Министерството за внатрешени работи, односно, Секретаријатот за внатрешни Poklonenie-sm._kongres-2работи во Битола што ја предводеше началникот Методија Атанасовски. Делегацијата, исто така, пред споменичните обележја во Смилево, се поклони и положи цвеќе.

Во името на Општинскиот комитет на ВМРО – ДПМНЕ Демир Хисар и како претставник на претседателот, на чествувањето присуствуваше и положи цвеќе членот на ОК Кире Ристевски.

Членовите на Здружението за заштита на ликот и делото на Даме Груев, традиционално и во поголем број присуствуваа на чествувањето и се поклонија и положија цвеќе пред спомениците во Смилево

Како што беше најавено, по повод 114. годишнината од одржувањето на овој важен историски настан, пред споменикот на Даме Груев во спомен – паркот во Смилево, се одржа историски час на којшто говореше историчарот Ристо Груевски, претседател на Здружението „Даме Груев“

За време на престојот во Смилево, градоначалникот Блажевски се сретна и разговараше со граѓани на Смилево и при тоа, покрај другото, ги информира за текот на градежните активности на патот до манастирот Св. Петар којшто, доколку се се одвива според градежната динамика, се очекува да биде завршен до првата половина на јули, односно до почетокот на втората половина од оваа година.

Poklonenie-sm._kongres-4
Poklonenie-sm._kongres-3
Poklonenie-sm._kongres-5
 
КОМУНАЛНО УРЕДУВАЊЕ PDF Печати
Odvoden_kanal-1

15.05.2017

ОПШТИНАТА ЌЕ ГО УРЕДУВА ОДВОДНИОТ КАНАЛ КАЈ СТАДИОНОТ

Најдоцна до среда ќе започнат градежните работи на уредување на одводниот канал кај градскиот стадион. 
Во должина од 110 метри, почнувајќи од мостот на регионалниот пат, најпрвин ќе се изврши детално чистење, проширување и издлабување, а потоа ќе се започне со изградба на коси каменобетонски ѕидови од двете страни и на дното од каналот. Зависно од конфигурацијата на теренот, на некои места каналот може да достигне длабочина и до 2 метри. Од практични, естетски, но пред се безбедносни причини, од двете страни на каналот, ѕидовите ќе имаат прописна косина.

Исто така во рамките на овој сериозен градежен зафат што целосно го финансира општината, ќе биде изграден уште еден мост за пристап на специјални возила (брза помош, пожарна, полиција и сл.).

Целиот проект ќе чини 1 милион и 300 илјaди денари, пари што се обезбедени во општинскиот Буџет.

Odvoden_kanal-2

Досегашниот таканаречен одводен канал, и во најзлатните општински фудбалски времиња беше грдото лице на градскиот стадион во Демир Хисар - потенцијален извор на зарази, „собиралиште“ на секакви отпадни води и врталиште на пренесувачи на зарази.

- Со изградбата на одводниот канал, реконструкцијата на градскиот стадион што е во полн ек, како и претстојната изградба на тениско и баскет игралиште, ќе се финализира комплетената и посакувана надворешна и внатрешна физиономија на новиот општински спортски центар вели градоначалникот Љупчо Блажевски.

Odvoden_kanal-3

Odvoden_kanal-4
 
50 ГОДИНИ ОД ВОЗОБНОВУВАЊЕТО НА АФТОКЕФАЛНОСТА НА МПЦ - ОА - 18 PDF Печати
Dok._film-1

04.05.2017

МАКЕДОНСКАТА ТЕЛЕВИЗИЈА СНИМИ ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ

По неделниот голем и величествен настан што се одржа во манастирот свети Јован Претеча, а по повод канонизацијата на Св. Кипријан Слепченски за нов светец на МПЦ, документарната редакција на Македонската телевизија покажа дополнителен интерес за историските, научните и духовните аспекти на овој несекојдневен настан.

По тој повод, телевизиска екипа од режисер, новинар и снимател, два дена престојуваше во Демир Хисар регистрирајќи значајни артефакти и црковни објекти во манастирите Свети Јован Претеча кај Слепче и Св. Атанасиј кај Журче.

Како дел од овој проект, со свои афтентички научни откритија, сведоштва и сознанија учествуваа познатиот византолог, проф. д-р Сашо Цветковски од Центарот за истражување при МАНУ и м-р Виктор Недевски, теолог и асистент на Богословскиот факултет и автор на житието за Св. Кипријан Слепченски, како и игуменот Серафим и дел ос сестринството на Манастирот.

Dok._film-2

Во дел од проектот учествува и градоначалникот Љупчо Блажевски кој говори за напорите и резултатите што општината ги вложува и постигнува последниве години во смисла на промоција и афирмација на туристичките потенцијали и непроценливото културно наследство на општината.

Документарната редакција на јавниот сервис ќе подготви специјална емисија во две продолженија, како и краткометражен документарен филм во траење до 30 минути. Филмот ќе биде промовиран на отворањето на годинашното Демирхисарско културно лето што годинава по четврти пат традиционално ќе се одржи на Иванден, 7. јули, во манастирот Св. Јован Претеча.

Dok._film-3
 
<< Почеток < Пред 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следно > Крај >>

Страница 11 од 176

Пријави проблем

Анкета

Банер
Банер