Вести
ЧЕСТВУВАЊЕ - 114 ГОДИНИ ОД ЗАГИНУВАЊЕТО НА Ј. ПИПЕРКАТА PDF Печати
Вести
Cestvuvanje-Piperkata-1

10.08.2017

СЕ ОДРЖА ЧЕСТВУВАЊЕ ЗА ЈОРДАН ПИПЕРКАТА

По повод 114 годишнината од загинувањето на демирхисарскиот војвода со кочичко потекло, Јордан Силјанов Пиперката, во славно Брезово и во печалбарското Велмевци, местото на неговото погребение, општината денеска го организира традиционалното чествување. По тој повод, делегација на Советот на Општина Демир Хисар што ја предводеше претседателот Ѓоко Василевски, а во името на градоначалникот, секретарот на општината Љупчо Ангелевски, се поклонија и положија цвеќе пред одбранбената кула во Брезово. Цвеќе положи и делегација на Македонското патриотско здружение „Тодор Александров“, а пред присутните се одржа мал историски час на којшто, за животниот пат и херојските подвизи и комитски итроштини на Јордан Пиперката и неговите соборци, говореше историчарот Славчо Велјановски.

По свеченоста во Брезово, делегацијата се упати во Велмевци, односно на месноста Черешна каде што се погребани посмртните останки на Јордан Пиперката и уште тројца негови соборци.

Cestvuvanje-Piperkata-2 
Во присуство на делегациите од општината и здружението „Тодор Александров“, како и пред жители на Велмевци, се одржа мал историски час.

На денешното чествување му претходеше културно - уметнички и забавно музички настан наречен „Велмевшко бунтовничко сретсело“ што се одржа синоќа во Велмевци.

Cestvuvanje-Piperkata-5
Cestvuvanje-Piperkata-4
Cestvuvanje-Piperkata-3
 
СПОРТ И МЛАДИ PDF Печати
Вести
Peglanje_na_stadion-1

10.08.2017

ПРВО „ПЕГЛАЊЕ“ НА ГРАТСКИОТ СТАДИОН

Дваесетина дена по првиот предтехнички преглед на градежните работи, деновиве локалната самоуправа ангажира тешка механизација за таканаречено суво „пеглање“ на теренот. Деветтонски валјак на градежната оператива што ги изведуваше работите, на два наврати изврши валјање на теренот со што се постигна високо ниво на рамност и нивелација. 

Санирани се сите помали оштетувања на тревникот, а дополнително ќе се санираат и неколкуте поголеми оштетувања што се направија од дигалката при поставувањето на рефлекторското осветлување.

Деновиве повторно ќе биде ангажиран валјак со помала тежина и можност за влажно пеглање на теренот при што, пред пеглањето тлото на теренот ќе биде полиено со вода со што ќе се постигне уште посовршена рамнина.

Peglanje_na_stadion-2

Реконструктивните работи на поранешното демирхисарско фудбалско игралиште завршија уште пред околу 20 дена, меѓутоа објетот технички сеуште не е примен од страна на инвеститорот - Агенцијата за млади и спорт бидејќи надзорниот орган имаше забелешки на квалитетот на поставеноста на металното плетиво.

 
ЧЕСТВУВАЊА-ИЛИНДЕН 2017-114 ГОДИНИ ОД ЗАГИНУВАЊЕТО НА ЈОРДАН ПИПЕРКАТА PDF Печати
Вести
Piperka-baner
 
ДЕМИРХИСАРСКО КУЛТУРНО ЛЕТО 2017 - ПОРАКА НА МИРОТ PDF Печати
Вести
Poraka_za_mir-1

08.08.2017

ПО ВОДИТЕ НА ЕРИГОН, ИСПЛУТАА ДЕМИРХИСАРСКИТЕ ПОРАКИ ЗА МИР

Во пет минути до 12, време што ја симболизираше алармантноста со светскиот мир, а по повод 72. годишнината од најголемата светска нуклеарна катастрофа, на мостот на Црна Река кај Жван се одржа пригодна свеченост.

Во организација на Општина Демир Хисар и Македонското здружение „Гороцвет“, а на денот на големиот православен празник Света Петка, познатиот светски хуманист, мисионер на мирот и уметник, брезовчанецот Живко Поповски - Цветин, по црноречните води ги испрати демирхисарските пораки за мир во светот и против нуклеарното наоружување.

На свеченоста присуствуваа претставници на општината, местната заедница Жван, како и гости од соседната општина Крушево и други населени места. Во името на граѓаните на Општина Демир Хисар, цветната порака на мирот ја потпиша секретарот Љупчо Ангелевски.

Настанот се одржа како придружна манифестација на Демирхисарското културно лето.

Poraka_za_mir-2

Poraka_za_mir-4
Poraka_za_mir-3
 
ДЕМИРХИСАРСКО КУЛТУРНО ЛЕТО 2017 - БАБИНСКИ ЛИКОВНО-ЛИТЕРАТУРНИ СРЕДБИ PDF Печати
Вести
zAVESTANIE-1

06.08.2017
Бабино

Демихисарско културно лето 2017

БАБИНСКИ ЛИКОВНО - ЛИТЕРАТУРНИ СРЕБИ 2017

Во рамките на Демирхисарско културно лето, на 06.08. 2017 година, Здрушението за негување на културното и обичајно наследство ,,ЗАВЕШТАНИЕ“ од Бабино, одржа ликовно-литературна средба.

Најпрво, делегација на Здружението во состав, Радован П.Цветковски, Панде Петровски и Добре Тодоровски, положи свежо свеќе на гробот на великанот на македонската книжевност Петре М.Андреевски во с.Слоештица.

Средбата ја отвори пистаелот Добре Тодоровски, пред седиштето на Здружението во Бабино. Потоа, во предворјето на библиотеката ,,Ал-Би“- Бабино, се одржа промоција на книгата ,,Зборот наш на други јазици“, од авторот Радован П.Цветковски.

Со своја поезија настапија: Билјана Солунческа, Радован П. Цветковски, Љубе Митрајчески, Златко Бошевски, Борис Дамески, Менде Солунчески и други.

Учесниците на оваа манифестација имаа можност да ја разгледаат мини изложбата на академскиот сликар Панде Петровски.

На средбата учествуваа 37 учесници.

Настанот беше поддржан од Општината Демир Хисар

zAVESTANIE-2

zAVESTANIE-4
zAVESTANIE-3
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 1 од 190

Пријави проблем

Анкета

Банер
Банер
Банер