Народни носии и везови PDF Печати

демирхисарските народна носија и везови


„Народниот вез и народната носија се достоен пандан на највисоките дострели на народната поезија и народната музика.

И во нив, во тие прекрасни разнобојни и разновидни облеки, текстилни украси и орнаменти, народот низ вековите ги излеал и ги изразил своите неоматени дарби, копнежи, желби и надежи и оставил долготрајни траги на своето високо уметничко ракотворење, но и умеење“

Крсте Петков Мисирков

Демирхисарската народна носија е една од најкарактеристичните. Ја карактеризираат богат колорит и прекрасни орнаменти. Зависно од местото, постојат неколку посебни и засебни носии како одраз на карактерот и начинот на живеење. Најинтересни и најоригинални се Горноселската народна носија, носијата што се користела во секојдневиието, Мијачката (Смилевската) машка и женска носија, како и Долноселската или таканаречена, Полјанска носија.

Со еден збор, ретка, уникатна и богата.

10842_217582832941_42585022941_4319008_6319089_n10842_217583017941_42585022941_4319009_4647566_n10842_217715397941_42585022941_4320185_810088_n10842_217586802941_42585022941_4319081_2900863_n10842_217591197941_42585022941_4319097_7395107_n10842_217592917941_42585022941_4319106_1567064_n10842_217604537941_42585022941_4319192_2287611_n10842_217604542941_42585022941_4319193_763782_n10842_217609632941_42585022941_4319222_5405805_n10842_217609637941_42585022941_4319223_5383346_n10842_217614122941_42585022941_4319318_7285372_n

10842_217707467941_42585022941_4320127_597460_n10842_217715382941_42585022941_4320183_1168722_n10842_217715392941_42585022941_4320184_254580_n10842_217711367941_42585022941_4320162_4209214_nSmilevska_zenska_nosija-2Smilevska_zenska_nosija-2_1
 

Пријави проблем

Анкета

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер