Search
Close this search box.

ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР

Манастир Свети Илија Журче

Денешната црквата посеветна на „Свети Илија“ се наоѓа 500 м западно од селото. Таму се најдени остатоци од срушена црква околу која има камени плочи од гробни конструкции и се смета дека потекнува од средниот век.

Цркават се наоѓа лево од патот Демир Хисар-Крушево, после селото Журче. Црковнмиот одбор ја возобнови црквата, изгради пропратни објекти како кујна, трем, летниковци и друго кои ги посетуваат голем број на верници од овој крај.

Контакт: Оливер Најдовски 070 237 499

https://www.facebook.com/groups/194642637810258

Skip to content