КООРДИНАЦИЈА КАЈ ГРАДОНАЧАЛНИКОТ Печати
Вести
HPIM5856

25.08.2011

На покана на заменикот на градоначалникот, советникот Кире Димовски, во кабинетот на градоначалникот се одржа координативен состанок со претстаници на сите јавни претпријатија, установи и други јавни институции. Предмет на разговор беше претстојното одбележување на Втори септември, Денот на општината,  и Осми септември, денот на независноста.

На присутните им беше презентиран Протоколот за целокупната организација и планираните активности за што посвечено и подостоинствено одбележување на двата датума. Посебно внимание беше посветено на свеченостите што ќе се одржат на 7 – ми септември и свеченостите што ќе се организираат во текот на септември кој што со одлука на Владата на РМ е прогласен за Месец на државност.

По повод Денот на општината, на Втори септември општината ќе ја посетат пратениците од Австралија и Азија и Америка и Канда – Милорад Додевски и Павле Саздов, претседателот на Демирхисарското хуманитарно друштво во Сиднеј Австралија, Рубин Нешковски и претставникот од секторот за национални приоритети во МНР, Ненад Шундовски.

Гостите ќе имаат средба со градоначалникот, а ќе положат цвеќе на споменикот на демирхисарските револуционери во Демир Хисар и гробот на Даме Груев во Смилево.

HPIM5857

Почетокот  на прославата на Денот на независноста ќе биде означен на 7 – ми септември со прим кај градоначалникот за претставници на јавниот, политичкиот, културниот и стопанскиот живот во општината, поранешни претседатели  односно градоначалници на општината или членови на нивните семејства, невладини организации, здруженија на граѓани, политички партии и др.

Во фоајето на зградата на општината ќе биде откриена галерија на фотографии на поранешни претседатели, односно градоначалници на општината Демир Хисар, а во Домот на културата ќе се одржи промоција на  краткометражниот филм „Вишновата градина“ спорд истоименото дела на А. П. Чехов, во режија на Гоце Димовски. Главните улоги ги толкуваат Мето Јовановски и Габриела Петрушевска.

Вечерта на 7 – ми септември, во Домот на културата ќе се одржи Свечена приредба на која ќе настапат ученици од сите училишта и КУД „Илинден“.

Во текот на септември ќе се одржат и други манифестации посветени на Месецот на државноста.


HPIM5860
HPIM5861