Skip to content
Уреди ги поставките за согласност

Ние користиме колачиња за да ви помогнеме ефикасно да се движите и да извршувате одредени функции. Подолу ќе најдете детални информации за сите колачиња во секоја категорија на согласност.

Колачињата кои се категоризирани како „Неопходни“ се зачувани на вашиот прелистувач бидејќи се неопходни за овозможување на основните функционалности на страницата.... 

Секогаш активни

Неопходни колачиња се потребни за да се овозможат основните карактеристики на оваа страница, како што се обезбедување безбедно најавување или прилагодување на вашите поставки за согласност. Овие колачиња не складираат никакви лични податоци за идентификација.

Нема колачиња за прикажување.

Функционалните колачиња помагаат во извршувањето на одредени функционалности како што се споделување на содржината на веб-страницата на платформите на социјалните медиуми, собирање повратни информации и други функции од трети страни.

 

Нема колачиња за прикажување.

Колачињата за аналитика се користат за да се разбере како посетителите комуницираат со веб-страницата. Овие колачиња помагаат да се обезбедат информации за метрика како што се бројот на посетители, стапката на отскокнување, изворот на сообраќај итн.

Нема колачиња за прикажување.

Колачињата за перформанси се користат за да се разберат и анализираат клучните индекси за перформанси на веб-страницата, што помага во обезбедувањето подобро корисничко искуство за посетителите.

Нема колачиња за прикажување.

Колачињата за рекламирање се користат за да им се обезбедат на посетителите приспособени реклами врз основа на страниците што сте ги посетиле претходно и да се анализира ефективноста на рекламните кампањи.

Нема колачиња за прикажување.

ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР

МОЈА БАВЧА

Вкусна домашна зимница, зачини, чаеви и свежи плодови од демирхисарскиот крај.

Креатор на Моја бавча е Александра Лозановска од Демир Хисар.

Со готвење се занимава од многу одамна, а усовршувањето ја поттикнало да ги прошири своите хоризонти и да понуди нешто кое ќе привлече повеќе гости во своето родно место. Веќе три години е активен член на „Slow Food“, а освен подготовка на зимница, нејзината работа започнала да се развива и во друг правец кој вклучува презентирање на процесот на одгледување продукти во бавча, нивна подготовка па се до краен готов производ.

Една туристичка посета на „Моја Бавча“ најчесто трае од 3-4 часа. Започнува наутро, околу 8 часот наутро, кога заедно целата група ја посетува бавчата на домаќините што се наоѓа на 5 километри од семејната куќа на Александра.

Посетителите имаат можност да видат како се одгледуваат засадените овошја и зеленчук, имаат можност сами да си наберат сѐ што им е по ќеф, да поставуваат прашања околу начинот на одгледување итн, а има и друга можност а тоа е да си наберат плодови од мини-бавчата што се наоѓа во дворот на Александра. Главниот дел од оваа дружба се одвива во семејниот двор, каде што на почеток посетителите се пречекуваат со свежи домашни пијалаци. Се одвива кратка презентација со слики за тоа како од едно мало семе доаѓаме до големи продукти, ставени на нашата трпеза, спремни за јадење,  како и презентација за тоа како од тутунот – растение се доаѓа до цигара, која што може и да се проба. Додека Алакесандра им приготвува свежи салати, макала и сл. од веќе набраните овошја и зеленчуци од бавчата, гостите можат да дегустираат од благата и солената зимница, да вкусат од домашните питулици, лепче и зелник печени во фурна, чипс од пиперки, да се напијат од домашните пијалаци и да ја разгледуваат мини бавчичката во дворот. Оваа дружба завршува со наполнети и задоволни стомаци на посетителите, а си добиваат и по некој мал подарок.

Контакт:

Александра Лозановска 075 336 769

https://www.facebook.com/mojabavca/https://www.instagram.com/moja_bavca/