Search
Close this search box.

ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР

НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ДЕМИР ХИСАР, 2022“

ВЕЛИГДЕНСКА ФОЛКЛОРНА СРЕДБА

Со дефиле низ улиците на Демир Хисар, вчера, отпочна да се реализира програмата од овогодинешната Велигденска фолклорна средба, а централната традиционална манифестација Велигденска фолклорна средба „Демир Хисар, 2022“, се одржа на градскиот плоштад во Демир Хисар, по повод големиот христијански празник, Велигден, во организација и под покровителство на Градоначалникот и Советот на Општина Демир Хисар, на која со културно – уметнички перформанс настапија КУД „Илинден“ од Битола, ФА „Бисери“ од Охрид и КУД „Илинден“ од градот домаќин, Демир Хисар.

Свечената манифестација официјално ја отвори градоначалникот Никола Најдовски, со поздравно и пригодно обраќање пред големиот број на присутни – љубители на фолклорот.

– Ви посакувам топло и срдечно добредојде на сите во нашиот град – домаќин Демир Хисар, кој има големо културно и уметничко наследство и град кој, несебично преку организирање на вакви културни манифестации го негува културниот патриотизам на таа традиција и го негува непроценливото фолклорно богатство и творештво со векови создавано и до ден – денес зачувано на овие простори. Нас, како локална самоуправа и мене лично како градоначалник, ми претставува особена чест и задоволство што, Домот на културата и КУД „Илинден“ од Демир Хисар, се вистински достоен репрезент на македонските обичаи, фолклори и традиции, кои континуирано покажуваат како се слави традицијата и се зачувуваат идентитетот, како и вистинските и трајни вредности на фолклорот, преку македонските песни и ора. Посветено ќе се трудиме и залагаме да овие културни манифестации бидат беспрекорно организирани и безрезервно да обезбедуваме професионална поддршка на општествено ниво и да придонесуваме за одржлив културен развој на општината, истакна Најдовски.

Градоначалникот Најдовски, исто така, упати и честитка до сите православни верници по повод празникот Велигден, со искрени пожелби за добро здравје, љубов, среќа, духовен мир и меѓусебно разбирање.

Демир Хисар отсекогаш бил лулка на историски но, и на културни вредности и истиот бил домаќин на голем број манифестации кои ги промовираат тие вредности. Фолклорот и песната се жив доказ за неисцрпниот креативен дух на нашиот народ. А, тоа, најдобро се покажа преку културната програма приредена од талентираните играорци придружувани од оркестарите на друштвата и вокални извонредни изведувачи, кои несомнено ја одушевија многубројната публика.

Skip to content