Добродојдовте на официјалната страница на Општина Демир Хисар!
ПРОЕКТ: ПОБЛИСКУ ДО ГРАЃАНИТЕ PDF Печати
4

ИМА ПРОБЛЕМИ, НО ИМА И РЕШЕНИЈА – ПРОДОЛЖУВААТ СРЕДБИТЕ НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ СО ГРАЃАНИТЕ

19.10.2014

Градоначалникот Љупчо Блажевски во придружба на дванаесетчлениот тим од директори, раководители и советници овој викенд ги посети Жван, Сопотница, Суво Грло и, по подолг период, оствари прва посета на Радово.

На  Жванското средсело тимот беше пречекан од претседателот на местната заедница, Никола Филиповски кој го информира градоначалникот дека, заради извршување на земјоделските работи по плодородното жванско поле, поголемиот број Жванчани не се во можност да присуствуваат на оваа средба. Но како што рече тој, со нивно или без нивно присуство, проблемите на Жванчани се заеднички. Меѓутоа, веста за присуството на големиот тим на градоначалникот брзо се прошири па на средбата со градоначалникот се приклучија повеќе жители на селото со кои градоначалникот разговараше за актуелните проблеми, но и за можните решенија. Заеднички се заклучи дека во најскоро време треба да му се помогне на селото во расчистувањето на големите грамадни ѕидови од некогашниот задружен дом кој до темел изгоре кон крајот на 80те години. При тоа жителите на селото предложија, каменот да се искористи за изградба на брани за наводнување, поправка на јазот, но и изградба на неколку потпорни ѕидови во селото. Жванчани, исто така се заинтересирани да се уреди и заштити од натамошно распаѓање и зградата на здравствениот дом што се наоѓа во населбата Отрап. Тие предложија објектот да се преадаптира во дом за стари лица, како и за други јавни потреби на селото. При обиколката на селото, на градоначалникот му беа предочени неколку помали комунални проблеми за коишто, како што рече градоначалникот, не се потребни „големи“ пари и дел од нив, како што е поставувањето на нови сијалични места, ќе бидат завршени до крајот на месецот.

Големиот улов на сопотничката ловџиска тајфа како да ја „засени“ посетата на градоначалникот на ова село.

- Сите се кај крмакот – рече првиот соговорник кој дојде да го пречека градоначалникот пред задружниот дом, на сопотничкото средсело. И навистина. Речиси сите одговорни лица од местната зедница присуствуваа на големиот ловечки ритуал пред селската кафеана каде што јавно се славеше уловот на големиот капиталец – див крмак од 180 килограми. Па така наместо за проблемите во селото, целиот муабет се одвиваше во слушање на ловечките приказни. Но сепак дел од присутните го информираа градоначалникот дека селото има проблеми со одржувањето на селските улици, а жителите од рудничката населба сеуште мака – мачат со водоснабдувањето бидејќи, како што рече соговорникот, станарите не можат да се договорат околу начинот на плаќање за потрошената вода, како и одржувањето на водоводот којшто е во сопственост на рудникот „Демир Хисар“.

Во Суво Грло немаше кој да го пречека градоначалникот. Погубната одисеја на целосно исселување по примерот на Лесково, Боишта и Церово, не го одмина и ова село кое што од чудни и неразбирливи причини, иако не е планинско и е само на неколку колометри од регионалниот пат Демир Хисар – Кичево, е речиси целосно иселено. Во селото постојано живее само едно семејство новопечени сточари кои во потрага по сигурна животна егзистенција, од Крушевско се преселиле во Суво Грло. Како што рече поранешниот член на Советот на општината, а актуелен директор на градинката, Гоце Мицковски, иселените Сувогрлци бараат само реконструкција на покривот на некогашното селско „Диско“ - веројатно, по она во селото „Железнец“, едно од ретките во земјава кои му пркосат на времето и, како што велат демирхисарските горноселци, на новите моди.

По прашлив и немодернизиран пат што ги пробива стрмолиите на јужното возвишение од планинскиот масив Лубен, караванот од возила што го предводеше градоначалникот Блажевски се упати кон селото Радово – демирхисарскиот Мачу Пикчу. Почетокот на влезот во селото го означува новоградбата на познатиот демирхисарски сточар, еден од 7- те мина Мијаковски браќа, Славе кој од својата 17 – та година од животот се занимава со одгледување на овци, јагниња и производство на првокласно сирење. Видно изненаден од ненајавената посета за време додека сопругата и четирите ќерки сеуште беа на заеднички семеен ручек, Славе рипна од трпезата и со голема возбуда и восклици на голема радост го пречека градоначалникот и ги покани на трпеза останатите гости од неговата придружба.

- Ете кој не нè мрази! Нѝ дојдовте на ручекот! – повторуваше Славе додека неговата сопруга Ангела ги поднаместуваше столчињата за да потседнат гостите.

Кусата средба со Славе ја искористивме да нè прошета низ селото, да нѝ поприкажува како порано се живеело, која куќа чија е, каде било средселото, училиштето, камбаналаријата...

- Во селово постојано живееме само јас, моите двајца браќа со кои ортачки го водиме сточарскиот бизнис, како и Поцко Шумарот и неговата сопруга Даница. Петмина, толку сме. За викендите и преку летото доаѓаат и други поранешни соселани, но само ние сме постојани жители кои го бранат и чуваат селото - ни раскажуваше Славе додека се восхитувавме на убавините на ова прекрасно демирхисарско место на 1100 метри надморска висина. Оттаму, како на дланка се гледа целата Демирхисарска долноселија и градот Демир Хисар, како и живописните планински предели на Биринска Планина, Мечкин Камен... Од посетата на градоначалникот на селото Радово беа изненадени 70 – годишниот пензиониран шумар Апостол (Поцко) Тошевски и неговата сопруга Даница кои решиле, како што рекоа, најубавиот дел од остатокот од животот да го одживеат во оваа питома радовска дивина.

- Немаме никави проблеми во селово, и патот е добар, шумското редовно го одржува – рече поранешниот чувар на радовските шуми кој при разделбата изрази голема благодарност и пофалба за посетата, но и пожелба, ваквите посети да бидат почести.

1

2

3


 
МАКЕДОНИЈА БЕЗ ОТПАД PDF Печати
5ДЕМИР ХИСАР - ОПШТИНА БЕЗ ОТПАД

18.10.2014

Во одбележувањeто на националната акција МАКЕДОНИЈА БЕЗ ОТПАД, Општината Демир Хисар ги ангажира сопствените технички и човечки ресурси за подобрување на животната средина.

Почетокот на акцијата го одбележаа вработените во јавното комунално претпијатие „Комуналец“ кои со расположивата механизација се вклучија во расчистувањето на неколкуте диви депонии во општината.
Најпрвин на локалитетот „Јасички Дол“ што се наоѓа долж патот до Манастирот Свети Јован Претеча, по кој знае којпат, „Комуналец“ работеше на отстранувањето на градежниот шут диво депониран само неколку денови по големета милениумска прослава во Манастирот.

- Не можевме да и се начудиме на „храброста“ на некои луѓе од нашето село кои неколку денови по расчистувањето и уредувањето на оваа дива депонија и неколку дена по големата прослава на илјадагодишнината од постоењето на Манастирот и нашето село, повторно ја „активираа“ оваа дива депонија. Оваа депонија беше срам за селото пред многубројните туристи кои заради јубилејот, оваа годинa и во многу голем број, се одважија да го посетат ова духовно светилиште. – оправдано и со разочарување реагираат Слепчани.

Во успешноста на оваа акција за дислоцирање на дивите депонии, посебно неспорен и незамерлив се покажа активитетот на „Комуналец“ без чиешто учество не може да се замисли успешноста на било која еколошка акција.

- Дивите депонии кај мостот на Стара Река кај Загориче, на патот за Манастирот Свети Јован Претеча кај месноста викана Јасички Дол кај Слепче и „најновата“ дива депонија кај Царски Мост на Црна Река, ги исчисти „Комуналец“ со својата механизација. Но со ова ниво на еколошка свесност и совесност, и по оваа Акција останува отворено прашањето – колку долго ќе се „издржи“ тие да останат чисти, а при тоа до нив да не никнат нови. – вели директорот на „Комуналец“ Пеце Наловски.

Иако не славеа никаков јубилеј освен неславниот рекорд на еколошки несовесни и упорни граѓани, и жителите на Загориче и Утово, од денеска треба да бидат задоволни бидејќи, веќе по трет пат, општината „упорно“ ја чисти дивата депонија кај Стара Река, а Загоричани и Утовчани, исто така, „упорно“ на овој простор фрлаат сè и сешто.

По спроведувањето на „Македонија без отпад“, граѓаните велат дека, ако не друго и не повеќе, со интервенцијата на Општината и „Комуналец“, барем на кратко време, на ова и другите „еколошки“ места сликата е поинаква, вклучително и кај „новоформираната“ сопотничка депонија кај Царски Мост.

Денешниот национален ден посветен на екологијата, со едукативен перформанс го одбележаа и учениците од еко клубот во средното општинско училиште „Крсте Мисирков“. Оригиналноста на идејата, а пред сè универзалноста на еколошките пораки беа дел од мотивите и причините, на оваа еколошка училишна акција да присуствува, учествува и свој придонес да даде и првиот човек на Општината, градоначалникот Љупчо Блажевски кој заедно со директорот Кире Ристевски , наставниците и учениците, даде личен придонес и пример, како и колку треба да бидеме одговорни кон животната околина.

1

2

3

4

6

7

 
ЧЕСТВУВАЊА PDF Печати
IMG_5792

ЧЕСТВУВАЊЕ ЗА ДЕНОТ НА НАРОДНОТО ВОСТАНИЕ

11.10.2014

Денот на народоното востание и Ден на борецот 11 октомври, ги собра на заедничко чествување општината и невладините организации.

Така, по овој повод, делегација на Општина Демир Хисар што ја предводеа градоначалникот Љупчо Блажевски, пратеничката Соња Талевска и директорот на средното училиште и поранешен претседател на Советот, Кире Ристевски, беше на поклонение и положи свежо цвеќе на споменикот на Демирхисарските револуционери.

Цвеќе положи и делегација на Општинскиот одбор на сојузот на борците што ја предводеше Јован Малевски, како и Општинската организација на резервните офицери предводена од Мендо Солунчевски. Овие делегации претходно цвеќе положија и на споменичното обележје на Стојан Лазоровски.

IMG_5795

IMG_5799

IMG_5805


 
ПРОЕКТ: ПОБЛИСКУ ДО ГРАЃАНИТЕ PDF Печати
IMG_5936

ВТОРА ТУРА НА СРЕДБИ НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ СО ГРАЃАНИТЕ

11.10.2014

Празнувањето на денот на народното востание не беше пречка градоначалникот на Општина Демир Хисар да ја организира втората обиколка на населени место од демирхисарската горноселија и да се сретне со граѓание. Овој пат градоначалникот кого го придружуваа советничката Надица Пејковска, директорот на „Комуналец“ Пецо Наловски, директорот на средното училиште Кире Ристевски, директорот на градинката Гоце Мицковски, директорот на Домот на културата Љубе Србиновски, командирот на противпожарната единица Кире Мијаковски, директорот на Центарот за социјална работа Јовче Крстевски, и раководителот на Центарот за вработување Тихомир Пауновски ги посетија селата Велмевци, Базерник, Бабино, Железнец, Вирово, Мренога и Слоештица.

Повеќе...
 
СОРАБОТКА СО АРМ PDF Печати
IMG_5614

УСПЕШНО ОРГАНИЗИРАН ПРВИОТ ОТВОРЕН ДЕН НА АРМ ВО ДЕМИР ХИСАР

10.10.2014

Борбени транспортери, лесно пешадиско и снајперско оружје, минофрлачи, комуникациска опрема и други технички средства и опрема, денеска беа изложени на плочникот на градскиот плоштад во Демир Хисар. Прв посетител беше градоначалникот Љупчо Блажевски кој не го криеше големото задоволство од воспоставувањето на овој вид на соработка со Армијата и не ги штедеше пофалните зборови за одличната организација.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 1 од 105

Пријави проблем

Анкета

Банер
Банер
Банер
Банер