ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР

Одржан состанок со претставниците на месните и урбани заедници за утврдување на приоритети за 2024 година

Согласно донесениот заклучок од страна на Советот на Општина Демир Хисар, а во духот на транспаретноста во работењето на општината во поглед на вклучување на граѓаните во процесите на донесување на одлуки, на ден 24.11.2023 година (петок) во 10:00 часот во салата за состаноци во Домот на пензионерите во Демир Хисар се одржа состанок на […]

Дневен ред, 29-та седница на Совет на Oпштина Демир Хисар

Врз основа на член 39 од Законот за локална самоуправа(,,Сл.весник на Р.М”бр.5/02),член 60 од Статутот на Општина Демир Хисар („Сл. гласник на Општина Демир Хисар“ бр.3/02, 4/05, 7/09, 16/13, 18/14, 10/19 и 7/21), како и член 53 од Деловникот за работа на Советот на Општина Демир Хисар („Сл. гласник на Општина Демир Хисар “ бр.3/02) […]

УРБАНИСТИЧКИ ПРОЕКТ Вон опфат на Урбанистички план – Грин Енерџи

1. УРБАНИСТИЧКИ ПРОЕКТ Вон опфат на Урбанистички план за Е1.8 – Инфраструктури за пренос на електрична енергија  Среднонапонски електричен приклучен вод поставен на дел од К.П. бр.5108, дел од К.П. бр.4009, дел од К.П. бр.4022, КО Сопотница и дел од К.П. бр.2067, КО Прибилци – Општина Демир Хисар 2. Решение за одобрување на Урбанистички проект […]

Меморијален турнир во мал фудбал „Валентин Стефановски“ Демир Хисар 2023

Под покровителство на Општина Демир Хисар и Градоначалникот Никола Најдовски, а во организација на З.Г „Валентин Стефановски”, започна деветтиот по ред Меморијален турнир во мал фудбал „Валентин Стефановски“ Демир Хисар 2023. Овој турнир е во чест на нашиот брат, другар и пријател, Валентин Стефановски-Тинко. Турнирот се одржива во спортската сала „Јордан Пиперката” Демир Хисар.  

Потпишан Договор со проектантска куќа АСТРЕКС ДООЕЛ, Скопје, за набавка, односно за изработка на проектна документација

На 16.11.2023 година во просториите на Општина Демир Хисар се склучи Договор со проектантска куќа АСТРЕКС ДООЕЛ, Скопје, за набавка, односно за изработка на: Проектна документација за реконструкција,изградба на нови тротоари и ново ЛЕД осветлување на улица „Маршал Тито“ во Демир Хисар, Изградба на четири и реконструкција на една улица во Белче со ревизија, Изработка […]

Излезе од печат првата книга посветена на Слепченскиот скрипториум

ЦРКОВНОТО КНИЖЕВНО НАСЛЕДСТВО НА СЛЕПЧЕНСКИОТ МАНАСТИР “СВ. ЈОВАН ПРЕТЕЧА” – АКАДЕМИК ЃОРЃИ ПОП-АТАНАСОВ Во неа е направена археографска презентација со факсимили на голем дел на ракописните книги пишувани во најзначајниот и најбогатиот скрипториум на Охридската архиепископија. Овој труд содржи 14 поглавја во кои се опфатени повеќе векови творештво, од најстарите сочувани Слепченски ракописи, пергаментни и […]

Покана: Состанок за креирање на Буџет и програми за 2024

Согласно донесениот заклучок од страна на Советот на Општина Демир Хисар, а во духот на транспаретноста во работењето на општината во поглед на вклучување на граѓаните во процесите на донесување на одлуки, Ве покануваме да присуствувате на заеднички состанок Со Градоначалникот и членовите на Советот на Општина Демир Хисар, на ден 24.11.2023 година (петок) во […]

Изложба на ликовни дела од академик Владимир Георгиевски

,,Се црта со срцето ,а не со раката и моливот” ,,Низ силата на искрениот цртеж трепери светилник на мајчината утроба” ,,Цртежот е брат на музиката. Секоја линија е еден звук, еден глас, една нота. Ете зошто тој се раѓа во апсолутна тишина, еднаква по својата длабочина на вистинската музика” Ова се дел од цитатите кои […]

Панел-дискусија: Искористување на извозните, инвестиционите и туристичките капацитети на Општина Демир Хисар

Во организација на Локалниот економско-социјален совет при Општина Демир Хисар, а со поддршка на МКЦ Битола и Шведскиот институт „Олоф Палме“, пред претставници на Министерството за надворешни работи – Сектор за економска дипломатија и Агенцијата за странски инвестиции на Македонија, денес беше реализирана промоција на инвестиционите, извозните и туристичките капацитети на Демир Хисар. Меѓу другото, […]

ФОРУМ ЗА УТВРДУВАЊЕ НА ПРИОРИТЕТИ ЗА РАБОТАТА НА ЛОКАЛНИОТ ЕКОНОМСК0 – СОЦИЈАЛЕН СОВЕТ НА ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР ЗА 2023 ГОДИНА

Во просториите на ресторан „Вила Горна Куќа“, с. Слепче, се одржа и реализира настан во рамки на проектот „Унапредување на социјалниот дијагол во заедницата“, а во организација на Младински културен центар – Битола со поддршка од Меѓународниот центар „Олоф Палме“ од Шведска. Целта на настанот како што напомена и модераторката беше да се зајакне и […]

Skip to content